lauantai 24. syyskuuta 2016

Omenapiirakka

leivotaan joka syksy ainakin kerran, jos toisenkin.




Niinä harvoina kertoina kun leivon omenapiirakkaa niin sitä leivotaan iso satsi kerralla. Näin piirakkaa riittää useammaksi päiväksi herkuteltavaksi.

Tämän piirakan pohja on ihanan mehevä, sellainen suussa sulava ja täyteläisen pehmeä. Pohjan päälle asetellaan herkullisia omenoita jotka tuovat piirakkaan oman pikantin makunsa.




Omenapiirakka
(pellillinen)
4 kananmunaa
3,5 dl sokeria
2 dl kermaa (laktoositon)
2 dl maitoa (laktoositon)
200 g sulatettua voita tai margariinia (laktoositon)
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kerma, maito ja sulatettu voi keskenään. Sekoita toisessa kulhossa keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää kuivat aineet ja nesteet vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita ainekset, nuolijaa apuna käyttäen, varovaisesti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, syvään uunipeltiin. Levitä taikina tasaiseksi.

Pinnalle;
3 isoa omenaa tai 5 pientä omenaa

Poista omenoista siemenkota. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet vieritysten koko piirakkapohjalle. Halutessasi voit lisätä hieman kanelia ja sokeria pinnalle. Omaani en lisännyt sillä tein piirakan päälle alla olevan ohjeen mukaisen kauramuruseoksen.


Kauramuruseos;
50 g rasvaa (laktoositon)
0,5 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita

Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi seos murumaiseksi. Ripottele piirakan päälle.


Paista omenapiirakka uunissa 200 asteessa, n. 25-30 minuuttia.

Anna jäähtyä.




Vatkaa muna-sokerivaahto vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Tähän menee aikaa noin 5-8 minuuttia.




Rasvan tulee antaa jäähtyä hyvin ennen kuin lisäät sen taikinaan.




Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. 

Piirakan pohjan "paksuuden" määrää käytettävän uunipellin koko. Oma uunipeltini on n. 34 cm ja siinä valmistuu ihanan muhkea piirakka (uunini on 50 cm leveä)




Omenan siemenkodan poistoa helpottaa huomattavasti siemenkodanpoistaja. Siemenkodanpoistaja painetaan omenan sisään ylhäältä päin, kierretään kättä ja nostetaan, näin helppoa on kodan poistaminen. Siemenkodan poiston jälkeen voit leikata omenasta kauniita siivuja leveyssuunnassa, jolloin siivuista tulee ohuita "laattoja".


Ihana, mehevä omenapiirakka maistuu herkulliselta kylmän maidon tai höyryävän lämpimän kahvin kera. Minulle omenapiirakka maistuu kyllä ihan näinkin:)







Kuvaukseen tulee välillä rekvisiittakin joka on oikeastaan aika hauskaa :)

Omenapiirakka pellillinen riittää meillä useaan päivään joten sitä herkuteltiin sunnuntain iloksi pelaten samalla afrikantähteä, -nostalgiaa omasta lapsuudestani. 

Käytiin myös lähimetsässä, sellaisessa satumaailmassa, kävelyllä tyttöjen kanssa ja syötiin syksyn viimeisiä mustikoita matkan varrella. Leikittiin että oltiin tuntemattomalla tiellä jossa kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Nuorempaa rupesi vähän jo pelottamaankin kun isommalla oli niin hurjia mielikuvituksen tuotteita mutta onneksi käsi kädessä riitti tuomaan turvaa siitä että satu on vain satua, eikä loppujen lopuksi edes niin hurja miltä se hetken saattoi kuulostaa.

Metsässä pitäisi käydä useamminkin sillä siellä mieli ja ajatukset rentoutuvat. Tuntuu että tulee ihan uudenlaista virtaa. Näitä retkiä lisää,

- ja omenapiirakkaa, namskis!

























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti