tiistai 13. maaliskuuta 2018

Se pienempi pumpulikakku

sai "nimensä" yksinkertaisesti pienestä koostaan.




Pumpulikakun nimi itsessään kertoo kaiken oleellisen tiedon kakusta. Sellaista suussa sulavaa, kuin pumpulia.

Pumpulikakku valloittaa kaikkien massut, etenkin niiden jotka eivät voi syödä vehnäpitoisia herkkuja esim. vehnäallergian tai keliakian vaikutuksesta. Sanoisin kuitenkin että tämä on niin taivaallisen hyvää kahvikakkua että en jättäisi leipomatta vain sen vuoksi että ainesosiin ei tule lainkaan vehnäjauhoja. On harhaluulo että vehnäpohjaiset herkut olisivat sen parempia. Voisinpa melkein allekirjoittaa että gluteenittomat leivonnaiset ovat useimmiten niitä parhaimpia leivonnaisia, suussa sulavia, maukkaita eikä lainkaan kuivia. Säilyvyydestä sanoisin että pumpulikakku viihtyy hyvin pari päivää huoneenlämmössä, kuvun alla, eikä mene miksikään, ei edes kuivu. Pidemmälle ajalle en uskalla antaa "takuuta" sillä meillä ei tunnetusti kakut viihdy pöydällä. Ne on tehty syötäväksi.

Pumpulikakun voi kuorruttaa monella eri kuorrutteella ja yksi suosikeistani on tuo alla oleva versio (ja minusta parhain tähän kakkuun). On myös monia muita ihania kuorrutteita jotka tekevät kakusta entistäkin herkullisemman kuten kahvikuorrute, jonka löydät seuraavasta postauksesta,
->sydänsurujen kakku. Vinkkaan myös kurkkaamaan viime vuoden helmikuussa postaamaani pumpulikakku ohjetta josta löytyy pari oikein herkullista kuorrute vaihtoehtoa. Huomaathan että tuon "linkattu" pumpulikakku on tehty isompaan vuokaan (n. 2 litraa) joten jos tämä alla oleva pieni kakkunen ei riitä tarpeeseesi niin tästä saat näppärästi astetta isomman kakun!




Pumpulikakku
(1,4 l vuoka)

Ainesosat
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2,75 dl perunajauhoa
0,75 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
170 g voita (laktoositon)

Kuorrute
1 dl tomusokeria
n. 4 tl vettä 



Ohje

Voitele vuoka voilla ja leivitä kookoshiutaleilla/gluteenittomilla korppujauhoilla (mikäli kakun ei tarvitse olla gluteeniton, käytä esim. tavallisia korppujauhoja tai vehnäjauhoja).

Vatkaa munat ja sokerit paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat ainekset (perunajauho, leivinjauho ja vaniljasokeri) varovasti vaahdon joukkoon, vatkaten samalla sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella. Sulata voi kattilassa, tai syvällä lautasella mikrossa, kiehuvan kuumaksi. Lisää lopuksi kiehuvan kuuma voi kerralla taikinan sekaan. Sekoita kunnolla taikinan sekaan siten että rasvaa ei jää yhtään sekoittumatta. 

Kaada taikina kunnolla voideltuun ja tuhdisti leivitettyyn kakkuvuokaan. 

Paista uunin alatasolla 175 asteessa, n. 30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan n. 10 minuuttia. Tämän jälkeen kumoa kakku tarjoilualuselleen ja anna kakun jäähtyä oikein kunnolla ennen kuin kuorrutat kakun valitsemallasi kuorrutteella. Kakun voi toki jättää myös kuorruttamatta, on hyvä ihan niinkin!




Kuten näkyy, aina ei kakusta saa kuvaa kokonaisena mutta sehän kertoo vain sen tosiseikan että kakku on vastustamattoman hyvää!

 Pumpulikakku ♥





2 kommenttia:

  1. Tämmöset pienet kakut on välillä ihanaa vaihtelua! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja ei tarvitse edes pakastaa kun tulee syötyä ihan oman perheen kesken koko kakkunen pois :)

      Poista