tiistai 4. lokakuuta 2016

Korvapuustit (Kansainvälinen korvapuustipäivä 4.10.2016)

tuovat melkein jokaiselle makumuiston lapsuudesta. Pullat on leivottu kotona äidin kanssa taikka sitten mummon kanssa mummolassa. Varmaa on se, että muistoja ne herättää, ja jo pelkkä tuoksukin saa palaamaan askelissa taaksepäin.




Leivon pullaa harvoin, liiankin harvoin, mutta onneksi tulee tällaisia "teemapäiviä" niin se pullakin tulee leivottua. Ja miten hyvää tuore pulla onkaan! Eipä siihen ole sen enempää sanottavaa.

Korvapuusti päivä pääsi muuten yllättämään lapsetkin. Hain lapset koulusta ja kyselin että arvatkaa mitä kotona odottaa? Olivat sen näköisiä että varmaankin muffineja tai kakkua joten ilmeet olikin näkemisen arvoisia kun kuulivat että pullat odottavat uuniin pääsyä. Kerroin että mitä reippaammin käymme kaupassa niin sitä nopeammin pullat pääsisivät uuniin ja massuun. Voin sanoa, että minulla oli reippaimmat apurit ikinä kaupassa ja kyllä, ne pullatkin maistuivat aivan loistavilta. Ja niitä syötiin monta.




Korvapuustit
(n. 35 kpl)
 5 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 ps Sunnuntai kuivahiivaa (11g/pussi)
13-15 dl vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita

Täyte;
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
3 tl kanelia

Sekoita sokeri ja kaneli keskenään kulhossa.

Voiteluun;
1 kananmuna

Pinnalle;
raesokeria


Lämmitä maito teflonpintaisessa kattilassa + 42 asteiseksi ja liuota hiiva. Mittaa lämpötila esim. elintarvikekäyttöön tarkoitetulla digitaalisella lämpömittarilla. Mikäli et omista mittaria niin arvioi maidon lämpötila siten että maito tuntuu reilusti kädenlämpöiseltä. Lisää kaikki muut ainekset paitsi kananmunat ja rasva.

Vaivaa taikinaa hieman ja lisää kananmuna joukkoon, vaivaa vielä ja lisää lopuksi pehmeä rasva. Voit lisätä hieman jauhoja vaivauksen aikana, jos taikina jää kiinni kulhoon. Koneella taikinaa vaivataan n. 10 minuuttia jolloin taikinasta tulee kimmoisa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan.

Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (30cm x 60cm). Levitä päälle puolet margariinista tai voista. Ripottele pinnalle sokeri-kaneliseos. Kääri levy rullaksi. Jätä saumakohta alle.

Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinoittain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta n. 4-5 cm ja kapeammalta n. 2 cm. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti.

Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Ripottele pullien päälle raesokeria.

Paista uunissa 225 asteessa, n. 10-15 minuuttia.



VINKKI! 
 * Parhaan pullataikinan salaisuus piilee oikeiden ainesuhteiden lisäksi taikinan vaivaamisessa. Hyvin vaivattu taikina on kimmoisa, se ei tartu kiinni käsiin eikä kulhoon. Hyvin vaivattuun taikinaan muodostuu sitko, jolloin sitä voi venyttää *
* Jos omistat yleiskoneen niin valmista taikina sillä *


ERITYISLEIVONTAA!
* Pulla taipuu hyvin myös maidottomaksi kun korvaat maidon vedellä ja rasvan maidottomalla margariinilla tai voilla * 
* Munattomat pullat saat jättämällä kananmunan reseptistä pois, voitele pullat paiston jälkeen sulalla rasvalla ja kasta sokerissa *



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti